от Jun Nakamuro

Японските техники за подобрение са пример за подражание в целия свят от десетилетия и никой не носи по-голямо културно значение от Теорията на Кайзен. Когато разкривам на западните лидери японските практики, те често изразяват, че са излезли с по-добро разбиране за „истинския Kaizen“. Те очевидно са свидетели на нещо в японското общество, което не се пренася в основните насоки на Lean. Въпреки това, което може да ви е казано, Кайзен не означава просто „непрекъснато усъвършенстване“. „Промяната към по-добро“ е част от „Кайзен“, разбира се, но има много повече смисъл в него. Много експерти могат да ви покажат каджи (японски букви „改善“), които съставят думата „Kaizen“ и да обясняват техния състав и история, но това би било урок по етимология, а не проучване на това, което Кайзен действително означава. Чувствам, че прекомерното наблягане на думата „Кайзен“ разсейва хората от теорията на Кайзен. Теорията на Кайзен не може да се съдържа в една фраза, така че вместо това ще ви разкажа какво означава това за онези, които са изпитали ползите от нея, включително и аз.

Изгубеното значение на Кайзен

През годините аз бях непрекъснато обучаван от Hitoshi Yamada – най-важното протеже на Taiichi Ohno. Г-н Ohno приложи теорията на Kaizen, за да помогне на Toyota да достигне безпрецедентни нива на успех. Тойота е само един случай, който илюстрира силата на Кайзен. Имам честта да изпълня мисията и наследството на Оно, с пълно одобрение от протежето му. „Непрекъснатото усъвършенстване“ не е определението за Kaizen, а по-скоро резултат от Kaizen. Писменият превод на „непрекъснатото усъвършенстване“ на японски е „Kairyo 改良.“ Това е нещо, което постигате външно чрез материални и финансови инвестиции или разчитате на техниките на другите за решаване на вашите проблеми. Кайзен е по-личен и се случва в собствения ти ум. Кайзен може да се преведе по-добре като „непрекъснато саморазвитие“. Тук можем да видим ясно разграничение между двете понятия: подобряване и саморазвитие. Ето защо, дори в Северна Америка, служителите на Toyota често казват „Кайзен“ в оригиналния си японски език, вместо да се опитват да го преведат на английски.

Непрекъснатото усъвършенстване е външна сила, а Кайзен е вътрешна сила. Новото оборудване, съоръжения или други инвестиции в методологията може да са подобрения, но те не са Kaizen. Kaizen е процес в съзнанието ви, чрез който съживявате вродения си потенциал като човешко същество, развивайки силна воля за прекратяване на статуквото. Преди това определение на Кайзен да започне да звучи като двусмислена мистика, нека да разгледаме как се постига действително Кайзен. Това не е просто въпрос на позитивно мислене; в някои отношения това е точно обратното. За да постигнете Кайзен, трябва да се държите отговорни и да приемете вашите лични противоречия, както и отрицателните емоции, които те предизвикват. Това далеч не е поражение; това е начална точка за промяна. Без да приемате тази вътрешна борба, няма да имате мотивация да избегнете пораженията в бъдеще.

Kaizen като Себеразвитие

Често в японските училища и компаниите хората се събират в края на деня, за да отпразнуват успеха, но също така и да открият области, които могат да бъдат подобрени, дори всичко да е минало много добре. Тази практика е известна като „хансей 反省.“ Това е практика на самокритика, която подхранва Кайзен. Хансей ви вдъхновява да виждате винаги място за себеразвитие. В интервю за „Червения бюлетин“ алпинистът Дани Арнолд обсъди значението на самокритиката по пътя към успеха. Мисленето, което описва, е чудесен пример за хансей в действие. Всъщност образът на планината ни напомня една добра аналогия: Представете си, че току-що сте стигнали до върха на много висока планина. Просто позитивно мислене ще ви накара да видите това като успех. Но какво ще стане, ако има по-високи върхове отвъд него, които ще откриете само след като стигнете до там? Имате ли смелостта да приемете това ново предизвикателство или ще останете доволни от статуквото? За да достигнете следващия връх, първо трябва да потвърдите, че не сте постигнали най-високата цел. Просто позитивно мислене, без самокритика, може да доведе до застой на самосъзнанието. Само чрез самокритика ще откриете мотивацията да се придвижите напред. Ето защо хансей е толкова важна част от процеса Кайзен. Това е проста наука (повторяемост.)

Процесът на хансей не е лесен и не трябва да бъде. Със сигурност ще се почувствате разочаровани и невежи, ако действията ви не дават резултат. Може да се разгневите, да завиждате на другите и да се срамувате от себе си. Макар че това са отрицателни емоции, изпитването им има положителни последици. Това са отрицателните емоции, които осигуряват мотивацията за подобряване. Тези емоции са необходими за Кайзен. Кайзен е въпрос на използване на тези човешки инстинкти, за да ви накара да опитате по-усилено и да получите по-добри резултати. За да бъде поддържан, Kaizen трябва да бъде непрекъснат цикъл. Без мотивацията да приемеш собствените си неуспехи, цикълът ще се стопи. Коментарите и положителното мислене са ежедневна необходимост, но трябва да опитате горчивина, за да оцените сладостта. Като мускул, професионалният ви успех не може да расте без известна болка. Когато почувстваме болка, инстинктът ни за оцеляване се задейства и правим всичко възможно, за да избегнем болката отново. И все пак, ако никога не почувствахме болка, този инстинкт никога нямаше да влезе в сила. Използването на самокритиката като отправна точка за постигане на най-големия ви потенциал не е само идеал; това е механизъм, който е вграден в природата.

Кайзен при развитието на лидери

Нека предположим, че сте изкачили най-високата планина във Вселената. Има ли още място за самокритика? Вероятно сте стигнали до върха на планината сами и сте станали топ лидер, но когато погледнете планината, вашите подчинени все още се борят да покоряват различни върхове. Не сте постигнали истинския си потенциал като лидер, докато не помогнете на всички останали да се изкачат при вас на върха на най-високата планина. Може да вярвате, че сте достигнали върха на личностното развитие, но има по-голяма цел за постигане: да развиете себе си като лидер. Като лидер винаги е възможно да се справите по-добре, ако имате смелостта да отречете собствения си успех и да се държите отговорни за личните битки на другите, дори когато ясно можете да се види, че техните проблеми не са по ваша вина. Като лидер трябва винаги да приемате борбите на другите като свои, за да продължите да развивате силно желание да помогнете на вашия екип. Ето как наистина се развивате като лидер: като помагате на другите да се присъединят към вас.

Кайзен не е цел; това е начинът, по който предизвиквате мисленето си. Трябва да бъдете смели да разкривате и приемате несигурността в себе си и другите, но енергията, генерирана от тази практика, е това, което подхранва вашето развитие като човешко същество и лидер. Започнете, отричайки удовлетворението от личните си постижения и се предизвиквайте за да постигнете по-високите цели на хоризонта.