Лидер- често използвана дума в ежедневието ни, но знаеш ли какво е да си лидер? А знаеш ли как да бъдеш добър лидер?

Има много описания на думата лидер, но ние ще се спрем на най-общата дефиниция: Лидерът е човек, който обединява група хора и ги вдъхновява за постигане на определена цел чрез синергия.

Имам две новини за вас – добра и лоша. Лошата е, че не е лесно да бъдем добри, успешни и вдъхновяващи лидери. Това е истината и трябва да я приемем за да продължим напред. Хубавата новина е, че можем да се научим и да се опитаме да станем такива. За тази цел подбрахме седем добри практики, които ще ви помогнат да станете по-успешни:

БЪДЕТЕ ЗА ПРИМЕР

Много е важно посланието, което предаваме вербално към последователите си – да е ясно артикулирано и разбираемо. Но мога да кажа, че още по-важно е как действаме. Ако искаме служителите ни да спазват работното време, трябва и ние да идваме навреме. Ако искаме да се спазват правилата за безопасност, трябва да не ги нарушаваме. Няма по-лесен начин да се провалим като лидери от това да казваме едно, а да правиме различно!

БЪДЕТЕ СКРОМНИ

„Стоенето под прожекторите“ не е за лидери. Споделяйте успехите и славата със служителите си. А за това последното се изисква да бъдем много по-уверени от колкото когато обираме лаврите.

КОМУНИКИРАЙТЕ ЕФЕКТИВНО

Толкова много има изписано за комуникацията, но най-важното е, че тя е двупосочна. Като лидери, освен че трябва да бъдем чути и разбрани, трябва да се научим и да слушаме, защото това може да се окаже по-важно от това, което казваме.

ПОДОБРЯВАЙТЕ СЕ ПОСТОЯННО

За да сме успешни, няма значение в какво, трябва да сме в крак с новостите и промените. Ако спрем да учим и да се развиваме не само оставаме на едно място, а рязко назадваме спрямо средата. Динамиката в живота ни е таква, каквото никога преди не е имало и за нас остава да се научим да се „движим“ също толкова бързо.

УЧЕТЕ СЕ ОТ МИНАЛОТО

Както се казва “ Този, който не помни миналото си, е обречен да го повтори“. В миналото се крият и добри и лоши моменти. Трябва да се учим и от двата – да подбряваме и повтаряме добрите практики и да премахваме лошите.

БЪДЕТЕ ЕМОЦИОНАЛНО ИНТЕЛИГЕНТНИ

Независимо дали ни се иска или не, не можем да отделим работата от емоциите. В момента, в който започнете да отговаряме за група хора, ние вече не сме в бизнеса на компанията ни, ние сме в бизнеса с хора. А бизнеса с хора се гради на взаимоотношения, затова когато вземаме решения освен в главата си , трябва да се вслушаме и в сърцето си. Трябва да сме отворени към емоциите на другите.

НАМЕРЕТЕ СИ МЕНТОР

И най-добрите лидери знаят, че имат нужда от помощ и знаят към кой да се обърнат. Не е реално човек да знае всичко, затова имайки такъв, на който да се доверим за съвет в трудни моменти, може да се окаже от голяма помощ.

И най-важният съвет от всички: Само с четене НЕ става, трябват дела! Започнете да прилагате стъпка по стъпка всяка една точка, и се въоръжете с търпение и постоянство.

Желаем ви успех и сме насреща да помагаме!