Не за пропускане STOOS събитие! – Уникални мениджърски практики, 21 април, 18.30 -21.00

  • Дамян Дамянов, ЮниКомс – Висока бизнес ефективност чрез демократично управление
  • Таня Бояджиева, ТАБ Нео-мениджмънт – Най-нови изненадващи открития за мотивацията

Висше училище по застраховане и финанси (ВУЗВ), ул. Гусла 1, близо до спирка „Овча купел” на трамвай №5 по бул. Цар Борис III в посока Княжево

Скъпи колеги, приятели, съмишленици,

Месец април 2016  е много специален за нас от STOOS! Както винаги, ние търсим и популяризираме иновативни управленски практики, насочени към постигане на  хуманна,  балансирана и същевременно продуктивна среда на работното място (повече за мисията ни – на www.stoos.bg)

Различното този път е, че съчетаваме представяне на нова за България управленска практика с представяне на съвсем нови световни открития в сферата на мотивацията. Вярваме че така ще ви донесем вдъхновение, увереност и надежда, че щастливото и продуктивно работното място е мисия възможна. И то тук в България.

Първият ни гост ще бъде Дамян Дамянов от ЮниКомс, който вярва в силата на колективния разум и че средата променя хората. Който не само вярва в това, но и от 3 години прилага (както той самият го нарича) „демократичен мениджмънт“ в своята организация, вдъхновен от Рикардо Семлер и еговата книга „Мавърик“. Експеримент, който е започнал от желанието да има „перфектните мениджъри“, минава през неудовлетворението от невъзможността да ги създаде или обучи, и се трансформира в учеща се система с демократично управление, която се оказва изненадващо бизнес ефективна и печеливша. Дамян ще ни сподели своя опит и ще може да му зададете въпроси.

Втората презентация за вечерта ще бъде на Таня Бояджиева от ТАБ Нео-мениджмънт – един от създателите и съ-председателите на STOOS. Тя неуморимо изследва и търси „тайните” на високата ангажираност в организациите и се радва да ги споделя. Сега тя ще разкаже за най-нови и изненадващи открития за мотивацията. Те се базират на солидни изследвания сред 20 000 служители на 50 компании, публикувани са в Harvard Business Review и налагат да преосмислим част от подходите за управление на хората от които се очаква инициатива, креативност, ангажираност и гъвкавост. От нея ще разберете какво е Тотална Мотивация (ТоМо), как само с шест въпроса може да измерите ТоМо фактора във вашата организация и как това ще ви помогне за вземане на практически управленски решения.

Събитието е със свободен вход. Приемаме дарения за STOOS по желание и преценка на всеки участник.

Ще ви очакваме!

От екипа на STOOS Network  България