Всеки ден, сме заливани от много информация, статии, видеа, реклами, книги…. Но стига ли ви деня да обърнете внимание на всичката тази информация, а дали ви стига и само за тази ,която искате да получите? Най-вероятно не! Ежедневието ни е забързано и претоварено. За това решихме да направим една поредица, в която кратко да представяме книги, които са ни развълнували, запалила са искрата на огромния пожар, показали са ни пътя, по който да тръгнем.

Първата от тази поредица е GOOD TO GREAT by Jim Collins.

Това е книга издадена преди 20 години, но все още толкова актуална, както и в началото на сегашния век. В нея Джим и екипа му, около 20 човека, са вложили около 15 000 часа в изследвания, интервюта, анализи на десетки компании, в опит да открият защо едни компании успяват от добри да станат велики. Но какво значи „велики“? В книгата това са компании , които за изследвания период, са се представяли финансово в пъти по-добре спрямо конкурентите си.

Джим и екипа му достигат до извода , че има определен модел, който разграничава добрите от великите компании, те го наричат модел на Маховик. Този модел се наблюдава в 100% от великите компании, и в 30% от добрите компании през първите им години на трансформация.

Моделът включва два основни етапа, „Buildup“ – през него се изграждат основите за следващия етап „Breakthrough“, през който настъпва голямата промяна. Цялата тази трансформация, обаче не се случва от само себе си. За нея са необходими шест основополагащи стъпки:

Level 5 Leadership – както сам казва в книгата, “ тези лидери са все едно дошли от Марс“;

First Who…Then What – изберете правилните хора и ги поставете на правилните места, след това решете на къде ще поемете;

Confront the Brutal Facts – името говори само за себе си, трябва да приемаме реалността и да се изправим срещу нея;

Hedgehog Concept – концепцията на трите пресичащи се кръга, What you are deeply passionate about, What you can be the best in the world at, What drives your economic engine ;

Culture of Discipline- както и в спорта, дисциплината е основата за бъдещи успехи, така и това важи за великите компании;

Technology Accelerators – не технологиите са тези, които движат промяната, но тяхното правилно използване помага много;

Ако искате и вашата компания да премине от добра към велика или просто сте любознателни, това е книга която ви препоръчваме да прочетете.

Ще се радваме да чуем вашите коментари и разсъждения върху нея.