Днес имаме изключителната привилегия да преживеем заедно нещо, което ни разтърсва емоционално, променя коренно живота ни, навиците ни, начина, по който сме свикнали да работим, начина, по който си почиваме и се забавляваме. Сигурно ще се запитате, защо пък привилегия?
1. Защото такава една световна криза като пандемията ни поставя пред изпитанието, как ще се справим като индивиди, като общество, като организации, като нации, които зависят една от друга. Такова изпитание не получаваме всеки ден и това е една огромна възможност да покажем на себе си и на другите, какви хора сме, какви ценности изповядваме, какво ни пали, за да вървим напред, заедно, не поотделно!
2. Защото като лидери сме поставени в ситуация, в която можем да покажем човешкото лице на лидерството, нашата грижа за хората,не само за резултатите, защото резултатите са именно следствие на мотивираните, обгрижените и ангажираните служители! В ситуации на криза изпъкват най-силните ни лидерски качества, но и най-
уязвимите ни страни!

Един от ключовите въпроси, които стои пред нас, като лидери, в тази извънредна ситуация е: Как да запазим целостта си като лидери във времена на криза – как да възвърнем чувството си на устойчивост и „реалистичен оптимизъм“ – за нас и нашите служители?
Тази тема ще бъде обсъдена в рамките на уебинара с Анелия Димитрова, като се засегнат
следните основни акценти:
– Как въздейства несигурността по време на промяна на нашия мозък – кратко въведение във фундаменталните принципи на мозъка и основни биохимични процеси.
– Как невронауката може да ни помогне да се справим с несигурността по време на криза и свързаните с нея емоции като страх за бъдещето, тревожност и дори депресия?
– кратко въведение в модела SCARF.
– Как да създадем своята индивидуална стратегия за справяне с предизвикателствата по време на кризата с COVID 19 – как да преминем от Зоната на страха в Зоната на
растежа?
– Как да предадем чувството на „bounded optimism”(реалистичен оптимизъм) на нашите служители, използвайки техники от Empowering Leadership and когнитивни техники за вземане на решения в кризисни ситуации (McKinsey & Co).
Водещ на уебинара е Анелия Димитрова
Управляващ директор и Старши консултант в CATRO България
Анелия е основател на българския клон на австрийската консултантска компания CATRO България. Притежава магистърска степен по политология, икономика и европейско право от университета в Хайделберг, Германия, специализация по организационното развитие и консултиране в областта на управлението на човешки ресурси, диплома за НЛП практик с коучинг умения. През 2018 Анелия придобива и диплома от Executive MBA програмата на Sheffield University с фокус Управление на Човешките ресурси, като нейната страст през последните години е областта на невронауката и влиянието на процесите в мозъка на поведението на хората, тяхната ангажираност и мотивация.

НАЧАЛО И ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ:
23.04.2020

18:00 – 19:30 ч.

РЕГИСТРАЦИЯ:
Местата за посещението са ограничени.
Затова е необходима предварителна регистрация на следната форма:
https://forms.gle/3giisk8c4j4w8AQq6